ЗАВРЪЩАНЕТО НА КЛАСИКАТА POLAROID

ЗАВРЪЩАНЕТО НА КЛАСИКАТА - POLAROID

 

 

Известна като кралицата на аналоговата фотография, марката Polaroid някога е притежавала фабрики по цял свят. С навлизането на цифровите технологии, компанията започва постепенно да изчезва стигайки до 2008 г., когато напълно преустановява производството на филми. Фабриките постепенно се разпродават, оставайки само една в ръцете на ентусиасти, които искат да възобновят легендата – „The impossible project“. Водени от едва двадесет годишния Оскар Смолоковски (изпълнителен директор), група експерти, повечето от които бивши служители на Polaroid, дават на голямото име Polaroid втори шанс за живот. Септември 2017 г. марката Polaroid започва нов живот, под името Polaroid Originals. По този начин продължава да се радва на популярност в цял свят, а новите аналогови фотоапарати са сред най-предпочитаните на пазара. Днес главният офис на Polaroid Originals се намира в Амстердам, а компанията е фокусирана изключително в производството на аналогови фотоапарати и филми за тях.

 

 

Производството на филми е сърцето на Polaroid Originals. Класическият формат с бяла рамка (3,5” x 4,2” или 10,75 x 8,84см) е техен патент, който до ден днешен е нарицателно за моментна снимка. Малко известен факт е, че всички филми на Polaroid Originals се произвеждат в град Енсхеде, Холандия. Фабриката е построена през 1973г. малко след премиерата на Polaroid SX-70. Процесът по производството на филми е изключително сложен. От фирмата твърдят, че химичните реакции, които настъпват в един филм след заснемането, са стотици и се случват по едно и също време. Зад всеки един филм стои производствена верига, разпростиращ се на цели три етажа – от получаване на химикалите и лентата на самият филм, през добавянето на вградена батерия, калибриране на рамката, предпазен картон с текст и още много други. А черешката на тортата е напълно тъмната стая, в която работят специализирани лица, дори без очила за нощно виждане, обучавани години на ред. В края на производственият процес всички филми се съхраняват в специален склад при температура от 7 градуса по целзий.

 

 

Днес Polaroid Originals произвеждат два нови модела аналогови фотоапарати, които работят по същата технология от миналото, но добавят най-доброто от настоящето – OneStep2 и OneStep+.

Моделът OneStep2 е вдъхновен от оригиналният модел от 1977г. OneStep2 e изработен от поликарбонатен корпус и висококачествени лещи. Светкавицата е изключително мощна и е може винаги да помогне за перфектното експониране на всеки кадър. Снимките направени с Polaroid Originals OneStep2 са винаги на фокус, при минимална дистанция от 0,6м до плюс безкрайност. Изключително лесен за употреба, OneStep2 е подходящ за всяка възраст и за всеки случай.

 

 

OneStep+ прилича много на OneStep2, но има някои интересни екстри. Фотоапаратът има две лещи за пейзажни снимки от 0,6м до плюс безкрайност и леща за портретни снимки от 0,3м – 0,9м. OneStep+ се свързва чрез Bluetooth с iOS и Android смартфони, а чрез безплатното приложение Polaroid Originals App, имате голям брой нови възможности за експерименти и творчество – двойна експонация, самоснимачка, задействане чрез звук, ръчен режим с контрол на блендата, скорост, светкавица и т.н.

 

 

Освен новите фотоапарати, от фирмата имат специален екип, който се занимава с рециклирането и продажбата на ретро моделите, които Polaroid ТМ произвеждат до началото на 2000г. Всеки апарат е надлежно инспектиран, преминал цялостна профилактика, всички части са надлежно проверени, ако е необходимо някои са заменени. Подбират се само най-добрите екземпляри, които са почти без никаква следа от употреба. Реставрираните фотоапарати се продават с една година гаранция. Най-търсените модели сред тях са Polaroid Sun 660 AF, Polaroid SX-70 и класическият Polaroid Square. Предлагат се в нова опаковка на Polaroid Originals, която е подходяща и за подарък.

 

В ерата на цифровите технологии, нуждата от нещо истинско и реално в ръцете ни е все по-голяма от всякога. Днес, всичко което не се случва на дисплей се цени високо, тъй като e все по-рядко. От Polaroid Originals твърдят, че не просто създават фотоапарати, които снимат, а такива, които създават истински реални и в буквалния смисъл неповторими снимки. На момента.

 

 

Коментирай

Не сте въвели всички задължителните полета!

Вашият коментар бе публикуван успешно!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Задължителните полета са маркирани с *

Най-популярни:

Най-ново от събития:
Най-ново от конкурси: