Интервю: Тюнчер Еминов

Пролетта тази година, проведохме изключително популярният ни конкурс "През девет планини в десета". В него имаше страхотни снимки, а също така много емоции и награди. В цялата еуфория покрай състезанието и последвалата изложба обаче, е лесно човек да забрави да помисли върху това какво мотивира участниците да се обърнат към фотографията като изкуство за да изразяват себе си. Решихме да интервюираме наградените участници и да разберем. Започваме тази поредица от интервюта с Тюнчер Еминов, който спечели втора награда със снимката си "Магията на изгрева". Нека видим какво ни сподели Тюнчер за своите пориви във фотографията. Приятно четене!

 

Представи се:

Казвам се Тюнчер Еминов - Тюнката. На 31 години. Образование - билог, професия: ИТ специалист, страстни хобита: фотография и планинарство, колоездене. Типичен представител на зодия Стрелец - бъбрив и общителен тип, търсещ редовно приключения.

 

Кога за първи път прояви интерес към фотографията?

Фотоапарата хванах за първи път в младжеките си години, имах една Вилия (даже скоро снимах с нея). Но може би последните 7-8 години обръщам по-голямо внимание на фотографията и се опитвам да създам нещо качествено с фотоапарат в ръка :)

photopavilion (2)Магическо утро над Кобилини стени, Врачански балкан

 

Кой жанр във фотографията ти харесва най – много? А защо?

Хмм, нека да го дефинирам по този начин. Най-много ме вдъхновява Природата и хората, които живеят в тясна връзка с нея - планините, морето, реките, дивите животни, селските пейзажи. Понякога Природата предлага такава гама от цветове, нюанси и състояния, че сигурно има моменти, които все още никой не е заснел. Един огнено-червен изгрев на морския бряг или мистично-мъглива пролетна гора е в състояние да ме държи в екстаз дълго време. За съжаление фотографията все още не може да предаде усещането за вятъра, миризмата на въздуха, топлината на слънцето в мразовит зимен ден. Но се опитвам да ги уловя с похватите на фотографията и да ги споделя чрез снимките си. Харесвам и изкуствените светлини на населените места. Градовете, погледнати от отвисоко или осветените сгради отразени в някоя локва, изкуствено осветените улици и енергията която кипи в тях дават доста интересни резултати.

photopavilion (10)Маркировката в десния ъгъл

photopavilion (22)Раница, колело, с дъх на сено...

photopavilion (21)Нощен Тетевен

 

С какви видове обективи разполагаш?

Снимам с 1.6 кроп фактор фотоапарат. Използвам основно 3 обектива: Tokina 11-16 f2.8, Tamron 17-50 f 2.8 non VC, Canon Ef 70-200 f4 USM.
 
 

Какво фокусно разстояние използваш най – често?

Използвам почти целия обхват, с които обективите ми разполагат. Но особено много ми допадат пейзажи с ултрашироко фокусно разстояние (10-15мм) или с телеобектив - над 50-70mm

photopavilion (20)Южно Черноморие

photopavilion (34)Алъшвериш из Анадола - Ючхисар, Кападокия

 

Използваш ли филтри и ако да, какви?

Изпозлвам много поляризационен (CPL) и неутрално сив филтър (ND), по-рядко градиентен неутрално сив (GND). Ползвам CPL от B+W 77mm F-Pro, Hoya ND400, Lee GND.

photopavilion (32)Залез над Муратово езеро в Пирин

photopavilion (14)Облакопад, Стара планина

 

Какво мислиш за обработката – за или против?

За, разбира се!

 

photopavilion (12)Смолян гори - вечерен етюд

photopavilion (31)Протегнати ръце - Стара планина

 

Как избираш дестинация за снимане?

Често правя виртуални “разходки” чрез цифровите географски карти. Проучвам местата, които са ми направили впечатление - разглеждам снимки от местности, чета статии или друга информация. Представям си, как бих направил определен тип кадър там. Така си намирам туристически и фотографски дестинации. И гледам при първа възможност да се озова там. Естествено, винаги има разлика межу виртуалната разходка и реалността. В това е и чарът на откривателството - елементът на изненадата. По време на туристическите преходи винаги нося пълен набор от фототехника - фотоапарат, няколко обектива, филтри, статив и др., общо около 5-6 кг. Всичко това утежнява раницата, но не рядко се случва да изчакам красив залез на някой връх и да улуча момент с интересно състояние на природата. Основно разчитам да съм някъде навън, за да имам по-голям шанс за тези моменти. Въпрос на късмет и донякъде подготовка.

photopavilion (15)Магията на изгрева

photopavilion (6)Есенен изгрев над град Смолян

photopavilion (7)Само напред

 

Кое е любимото ти място?

Не бих казал, че имам любимо място. Стига да имаш "очи" за да погледнеш и видиш. Прородата, това е е любимото ми място.

photopavilion (18)Пробуждане - Пейзаж от Тевно езеро

 

Какво за теб е фотографията, хоби, професия, изкуство или нещо друго?

Сериозно и страстно хоби. Това е начинът, с който разпускам от ежедневието и се зареждам с енергия. Старая се все да подбрявам фотографските си умения, много обичам градивна критика. И е изкуство, защото много внимателно, само с образ, трябва да пресъздам цялото усещане и атмосферата на мястото. Това не е лесна задача. Най-общо казано, чрез фотографията наимирам себе си.

photopavilion (4)Причина да полетиш, Гергийски езера, Пирин

photopavilion (29)Параклисът Св. Киприян в Плана планина

 

Какво искаш да покажеш със снимките си?

Винаги съм искал да покажа едно - че краситите и истинските неща са били винаги и ще продължават да бъде около нас. Стига да имаме сетивата, с които да ги усетим и душа за да ги попием. В Природата всичко е истинско, неподправено, сурово. Или ще сме част от нея или просто губим.

photopavilion (30)Точен момент - яз. Кърджали

 

Разкажи ни за някоя твоя интересна или екстремна случка свързана с фотографията?

Ооо, колко са многоо! Фотографирането на природата си е цяло приключение по дефиниция и колко спомени се трупат само. Особено когато са споделни със проятели и съмишленици. Щракването на кадъра е само малка част от тях. :) Нека си помисля. Сещам се как седях с подвити крачоли някъде около час и половина затънал до колене в бургаските солнци, ноември месец. Чаках залеза, имаше чуденси облаци, които щяха да се зарят в розово, исках да заснема отражението на града и облаците в солниците. А какъв бръснещ вятър имаше самоо. Заслужаваше си де. Резултат имаше. Когато излезна, походих около 1-2 км пеша до града и чак тогава почнах да усещам ходилата си. :) Една чудесна терапия беше това.

photopavilion (16)През розовите очила на фотографа. Град Бургас

Сещам се веднъж как правех панорама от 30 кадъра на Кобилини стени, на -20 градуса. Правиш 10 кадъра. Батерията отказва. Пъхаш я в гащите за да се стопли, вадиш резервна, още 10 кадъра, вадиш батерията от гащите, пъхаш ръцете, че и те отказват. После още 10 кадъра. И ако вятърът не е бутнал статива си доволен, ако не повтаряш. Та имаше половин час забавляния със студа.

photopavilion (3)Маркови откоси, Врачански балкан

Просвал съм се по гърди и по гръб по планинските камънаци докато снимам, апаратът е бил винаги на високо вдигната нагоре ръка, за да е опазен. Колко са му няколко ожулвания и натъртвания. Важно е фотото да е цяло.

Вадили сме потопен фотоапарат от буйните води на старопланинска река. Схемата е в стил Дядо и ряпа. Фотограф 1, държи за краката фотограф 2, който се е провиснал над буйното корито на реката и човърка със статив в под водата и търси падналия от 10 метра апарат. Добре че имаше тел да направим кука, че да го закачим за каишката му . А знаете ли кое е най-готиното в случая? Този апарат след пълно разглобяване и сглобяване проработи. А беше нито влагоустойчив, нито удароустойчив. Реклама на апарата няма да правя. :)

 

Какви съвети може да дадеш на прохождащите фотографи?

Почти няма значение с каква техника се снима, за природните снимки е много по-важно е да се отделя повече време за разходки, екскурзии и наблюдения. Красивите моменти няма да дойдет при нас, както планината идва при Мохамед, а ние трябва да ходим при нея. Колкото повече се сливаме с Прородата, толкова тя е по-склонна да ни се разкрива. Тренирайки фотографските си имения в такава среда, ще допринесе и за по-добри резултати. И да не забравяме, че както и в града има правила, които трябва да спазваме, в Природата също има правила за поведение. И ако се отнасяме с уважение към нея, без да я използваме като експлоатационен ресурс, те ще ни се отдаде мнократно.

photopavilion (5)Директор на водопад - Копренска екопътека

photopavilion (33)Миг от приказка - Пирин планина

Оставаме без думи пред красотата на уловените моменти от Тюнчер. Благодарим му особено много за отделеното време и споделените приключения. Също така му пожелаваме много успехи с фотографията и ползотворни разходки сред природата. И разбира се, до нови срещи!

Коментирай

Не сте въвели всички задължителните полета!

Вашият коментар бе публикуван успешно!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Задължителните полета са маркирани с *

Най-популярни:

Най-ново от събития:
Най-ново от конкурси: