Какво трябва да знаем за макро фотографията?

Фотографията се дели на много жанрове. Някои са повече популярни, някои по – малко. Но определено един от най – завладяващите е макро фотографията. Възможността да снимаме микросвета около нас в детайли недостижими за невъоражено око е вълнуваща и много плодотворна. Рано или късно у всеки от нас изниква желанието да заснеме дали някое насекомо, дали необикновено растение (цвете), но много често резултатите не са това което сме очаквали и надявали да се получи. Всеки запален ентусиаст по макро фотография иска да постигне резултати като на опитните професионалисти. Да хване в кадър насекомо под огромно увеличение, така че да се видят фасетите на очите му или пък да просто  да заснеме по необикновен начин познат обект от нашето ежедневие. В днешната статия, ще разгледаме какво използват професионалистите, какви са начините да направим интересни макро снимки и как с по – малко средства да постигнем впечатляващи резултати.

macro_pics

Първо да започнем с това какво точно е макро фотография? Макро или микро фотография е процес на снимане на малки обекти с голямо увеличение (обикновено 1:4 или по - голямо). За целта се използват обективи, които фокусират от по - близко разстояние спрямо стандартните и проектират по – увеличен образ върху сензора. Истинска макро фотография, е когато е постигнато увеличение в реален размер. Т.е. ако снимаме обект с големина 24мм, то той ще се проектира със същия размер върху сензора (от там означението 1:1).

Тъй като повечето съвременни фотоапарати са с голяма резолюция и с помощта на макро обективите улавят много добър детайл, то когато снимката се принтира в голям размер или се наблюдава на монитора, видимото увеличение може да изглежда повече от 1:1. Ако предположим, че имаме идеален обектив (без оптически недостатъци) и снимаме един и същ обект последователно с два фотоапарата, единия от които е 12MP а другия 48MP, вторият ще даде привидно двойно по – голямо приближение, но от оптическа гледна точка увеличението на обекта и на двете снимки ще е 1:1.

Друг начин да постигнем по - голямо привидно увеличение е, ако използваме макро обектив на фотоапарат с по - малък сензор. Тъй като минималното предметно разстояние на обектива ще е едно и също, увеличението е правопропорционално на кроп фактора, т.е. ако сложим макро обектив с 1:1 приближение на m4/3 сензор с кроп фактор 2x, ще имаме 2:1 приближение. Възползвайки се от това, Olympus и Panasonic правят обективите си с 1:2 оптично приближение, вместо 1:1. В тази статия обаче, като цяло ще се абстрахираме от резолюцията и размера на сензора и ще говорим за чисто оптическото увеличение.

По принцип когато се говори за увеличения при макро фотографията от значение е само големината на пректирания от обектива образ върху матрицата (т.е. оптичното увеличение), не привидното идващо от по - голямата резолюция или размера на сензора.

 

Нека видим разликата в увеличенията със снимки:

1.Първо започваме със стандартното увеличение, което можем да постигнем с повечето твърди портретни обективи, което е между 1:6 и 1:5.

IMG_0015Увеличение 1:5

2.Продължаваме с увеличението което може да се постигне с много варио обективи, които имат макро в името си (около 1:3).

IMG_0016Увеличение 1:3

3.Увеличение 1:2, може да се постигне вече със специализирани макро обективи като Zeiss Macro Planar 100mm f/2, както и с определени варио обективи като Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 LD Di Macro.

IMG_0018Увеличение 1:2

4.Следващото по ред е 1:1 при което вече говорим за истинска макро фотография. Това увеличение е вече по силите само на специализирани твърди обективи и позволява обект с размери 36мм за запълни цял кадър с фул фрейм сензор и обект с размер ~24мм да запълни цял кадър на кроп сензор (с 1.5x кроп фактор).

IMG_0019Увеличение 1:1

5.Съществуват определени обективи и способи за макро заснемане които ни позволяват да прескочим ограничението 1:1 и да снимаме с още по - голямо увеличение, на практика превръщайки фотоапарата си в микроскоп :). Пример за такъв обектив е Canon EF MP-E 65mm f/2.8 1-5х, който е единствен по рода си и позволява да правим до 5:1 увеличения.

IMG_0020_Увеличение 2:1

 

Коментирай

Не сте въвели всички задължителните полета!

Вашият коментар бе публикуван успешно!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Задължителните полета са маркирани с *

Мартин Иванов | 13.09.2016 Отговори
за любители като мен, не че разбрах всичко написано (за онова там с числата и буквите на квадрат и на осма степен :) ), това си остава една много интересна статия

Най-популярни:

Най-ново от събития:
Най-ново от конкурси: