5 съвета за по-добри панорамни снимки

panoramas (1)

Случвало ли ви се е да застанете пред спираща дъха гледка и когато се опитате да я заснемете да разберете, че фотоапаратът не може да обхване всичко, което виждате с очите си?

Разкошният пейзаж или архитектурен паметник бива изрязан от малкия зрителен ъгъл на обектива. Повечето компактни фотоапарати имат поне 28mm обектив, което е сравнително широк ъгъл, но често недостатъчно.

Ако снимате с огледално-рефлексен апарат (SLR/DSLR), донякъде може да избегнете това ограничение, като използвате по-широкоъгълен обектив. Съществува и друг вариант обаче. Можете да заснемете панорама.

Тя представлява няколко на брой фотографии, „съшити“ в една по-голяма, която може да обхване значително по-голяма част от сцената, отколкото би могла само една снимка. Този подход носи много положителни страни, една от които е, че сглобеното изображение става с много по-голяма разделителна способност, което позволява да постигнем по-голям размер за печат или пък по-голяма свобода на композицията. Съществуват много начини за сглабяне (съшиване) на панорамата, но днес ще разгледаме как става това с Adobe Photoshop.

panoramas (3)

Първо няколко съвета как трябва се заснеме панорамата:

1) Най-добре е да снимате от статив. Това ще позволи минимално отместване между отделните снимки и много по-чисто сглобяване. Разбира се, от ръка също се получава, както ще видите по-долу, но трябва да сте по-внимателни и да снимате по-отдалечени обекти, където неизбежното разместване (големият паралакс) няма да се отрази толкова много.

2) Препоръчително е да снимате на ръчен режим или заключена експонация (ако фотоапаратът не разполага с такива настройки, гледайте с компенсация на експонацията да постигнете приблизително еднакво светли кадри). Това е важно, тъй като в последствие при сглабянето, може да се получат разлики в осветеността на различните части на панорамата. Също така, най-добре е да снимате с един и същ баланс на бялото всички кадри.

3) Фокусът също трябва да е заключен, за да не се опитва фотоапаратът да префокусира между отделните кадри.

4) За по-лесно „съшиване“ гледайте да има застъпване от поне 30% между отделните снимки, а не да ги правите точно една до друга, тъй като на софтуера му трябват общи части, за да може да подравни и сглоби панорамата.

5) Последно, но не по важност - ако използвате поляризиращ филтър, най-добре да го свалите докато правите снимките за панорама, защото небето ще стане с неравен цвят, тъй като ефектът от филтъра зависи от ъгъла на светлината.panoramas (2)

Нека видим как става самото сглабяне в няколко стъпки:

1) Отваряте Adobe Photoshop и от менюто File/Automate избирате опцията Photomergе

2) В новопоявилия се прозорец щраквате на бутона Browse и избирате файловете, от които ще се състои панорамата.

3) За метод на сглабяне избирате Auto.

panoramas (4)

Различните методи се използват според вида на файловете, как са заснети и т.н. Аз най-често използвам методите Auto (Photoshop автоматично си избира някои от видовете под него, който смята, че ще свърши по-добра работа. При този метод програмата ресайзва, разпъва и коригира снимките, както е нужо, за да паснат най - добре) и Reposition (при него не се извършват никакви манипулации като разпъване и ресайзване и качеството на пикселно ниво остава най-високо, но методът предполага перфектно заснети изображения). В случая съм снимал от ръка, така че ще изберем Auto.

4) Слагате отметки на Blend Images Together (да примеси снимките без резки граници между тях) и Geometric Distortion Correction (да коригира изкривяванията от обектива) и натискате OK.

5) Photoshop отваря едно по едно изображенията и след това създава нов файл, където ги прехвърля като слоеве, които в последствие подравнява и съшива.

panoramas (5)

6) След малко (в зависимост от производителността на компютъра ви) Photoshop ви показва сглобената панорама.

panoramas (6)

В зависимост колко добре сте направили отделните снимки, по краищата на панорамата може да липсват части (както има леки участъци в горния пример) или да е изкривена и/или разпъната повече отколкото трябва. Както с всяко нещо, колкото повече опит трупате, толкова по-добре ще се получават резултатите. Много важно е, ако снимате от ръка да следвате една линия, т.е. кадрите да не са единия с насочен по-нагоре фотоапарат, а другия с по-надолу.

Ако сте следвали тези съвети и панорамата е сглобена добре, може просто да изрежете белите краища с инструмента Crop и да запишете готовото изображение в jpeg или tiff.

panoramas (7)

Ако резултатът не се е получил толкова добре, можете да оптимизирате малко файла. От палитрата Layers, можете да видите всички слоеве, които съставят панорамата, заедно с техните маски. Маската представлява специален тип инструмент, които е свързан със слоя и оказва на Photoshop, коя част от него да направи прозрачна и коя да е видима. Черният цвят показва коя област от слоя е „прозрачна“ и разкрива слоя под него, а белият - видимите части от текущия слой. Ако искате да възстановите някоя част от слоя може с Alt + ляв бутон да щракнете върху маската и след това да рисувате с бяла четка в областта, която искате да възстановите или с черна, за да я скриете отново.

panoramas (8)

След като приключите, щраквате с десен бутон върху някой от слоевете и избирате Flatten Image, с което сливате всички слоеве в един.

Има и други трикове за поправяне на панорами, включително и за запълване на празните области, които се получават по края, но те ще са предмет на друга статия. Ако имате въпроси, не се колебайте да попитате в коментарите отдолу.

Текст и материали:

Неделчо Кадиев

Коментирай

Не сте въвели всички задължителните полета!

Вашият коментар бе публикуван успешно!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Задължителните полета са маркирани с *

Димитър Войчев | 01.08.2017 Отговори
Много добра статия! Може да се застъпят и панорамни снимки на 360 градуса. и частта им сферични панорамни снимки. Много от тях вече могат да се правят и със смартфони, където за съжаление човешкия фактор за намеса е сведен до минимум. Сферичните панорамни снимки се разглеждат със софтуер специализиран за това, като Гугъл и фейсбук поддържат такъв. Публикуваните панорамни снимки могат да се разглеждат онлайн. П.П. Мога да окажа съдействие при написването на статия за сферични панорамни снимки.
PhotoPavilion | 27.10.2014
Благодарим ви за предложението и коментара. В бъдеще може да се свържем за да си сътрудничим :), когато настъпи времето за такава статия.

Най-популярни:

Най-ново от събития:
Най-ново от конкурси:

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /noc/www/domains/photopavilion.com/www/blog/wp-includes/script-loader.php on line 2678