Как да изберем правилния обектив за портрети – част 1

Въпросът за правилния обектив (бленда, фокусно разстояние, боке) за портретна фотография често изниква, особено при начинаещите фотографи. На пазара има множество предложения от повечето производители: някои бюджетни, други от висок клас. Графата портретен обектив като цяло обхваща всичко между 35mm и 135mm (като разбира се това не означава, че не може да се снима портрет и с 500mm), като светлосилата им варира в сравнително широки граници: от f/1.4 до f/2.8. Всеки от тях ни дава различна визия, а различното фокусно разстояние предполага и различно „работно“ разстояние от снимания обект. От тук ни изникват множество въпроси:

За какво ни е портретен обектив?

Колко mm да изберем?

Колко ще ни е плитък фокуса?

Колко „размазване“ на фона ще ни даде този или онзи обектив?

Каква светлосила е достатъчна?

Как хем да имаме размазан фон, хем всички хора в кадъра да са ни на фокус?

Поради тези причини много често не можем да си представим кое как ще изглежда с различните видове оптика. В тази статия ще се постарая да „хвърля малко повече светлина“ по тези въпроси.

 

I. За какво ни е портретен обектив?

Типичните „китови обективи“ (варио обективът, който обикновено идва в комплект с фотоапарата и най – често е 18-55mm или 18-135mm) са чудесен начин човек да експериментира и да се научи, но обикновено много скоро открива техните недостатъци и ограничения. Най – голямото от тях е светлосилата, която е обикновено 3.5-5.6 и не позволява да се постигне хубав дефокус на фона. Това е важна характеристика, тъй като ни позволява да отделим снимания човек от задния план по естетически красив начин, а и също така съгласете се, че изглежда готино :-), а не както го виждаме с очите си (т.е. всичко е на фокус почти винаги).

how_to_choose_portrait_lens_50mm_comparison

Друго ограничение е недостатъчната острота на снимката. Всеки варио обектив е в някаква степен компромис в това отношение, като колкото по – голямо е вариото, толкова повече страда оптичното качеството и има по – големи геометрични изкривявания. Поради тези причини, не случайно професионалистите (а и запалените любители), предпочитат твърдите (с фиксирано фокусно разстояние) обективи. Те имат по – голяма острота, по – добър контраст, по – добър дефокус на фона, обикновено са и по – светли и с по – бърз автофокус.

Коментирай

Не сте въвели всички задължителните полета!

Вашият коментар бе публикуван успешно!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Задължителните полета са маркирани с *

Владимир Алексеев | 16.11.2017 Отговори
Откога портретната фотография започна да се прави с 35 или 50 мм обективи? Това е перспективно сбъркано становище. Е, ако искаме ушите да станат като запетайки, може и 20 мм да ползваме...
Иванов ИЛИЯ | 19.02.2016 Отговори
Портретната фотография не се прави с 35 мм,дори с 50 мм фокусно разстояние на обектива.Въпреки съвременната и не дотам перфектна оптична корекция на различните марки и фирми класическият обектив за портрет си остава 80 мм обектив на ПЕЦВАЛ.Иначе модата на размазване на задния фон или тъй нареченото боке не е дотам важно при условие че вече върху лицето ,фона,осветлението и т.н. се пипа така че незабележимо портретът е това което ЖЕЛАЕМ.Разбира се че можем да снимаме с 35 мм и дори с 28 мм обектив ПОРТРЕТ и то тогава когато ушите на съседката най после излязат с нормална големина или носът на художникът -сценограф е с действителната си големина и цвят/големината и миризмата на червено цвекло/-т.е.големината на две бутилки водка смирнофф
Константин | 14.02.2016 Отговори
Здравейте, Трите снимки в точка 4 с еднакъв f-stop ли са снимани? Благодаря предварително.
PhotoPavilion | 27.10.2014
Здравейте, да, снимани са на един и същи относителен отвор на диафрагмата:)

Най-популярни:

Най-ново от събития:
Най-ново от конкурси: