Как да правите по – добри пейзажни снимки

Много пъти съм виждал много добри откъм композиция пейзажни снимки, чиито потенциал за съжаление е пропилян, къде от неправилни настройки, къде от лошата светлина, в която са снимани. В тази статия ще се опитам да ви дам някои практически съвети, които ще подобрят шансовете ви да се върнете вкъщи с хубави снимки.

1. Първото и най – важното правило на пейзажната фотография е да съблюдавате светлината. Тя е най – важна за създаването на чувство за дълбочина в снимката. Снимките са двуизмерни за разлика от света, който виждат очите ни и светлината играе важна роля за да придадем обем на иначе плоската снимка. Снимайки през най – светлата част от деня (на обяд или ранния следобяд), води до почти равномерно осветление, къси сенки и малък обем.

Мальовица

Именно затова професионалните фотографи и запалените любители снимат предимно изгреви и залези. Тогава светлината може да превърне и най – скучният сюжет в шедьовър. Сенките са дълбоки и дълги и това води до усещане за пространственост. Отделно карамелените цветове в облаците създават особено усещане и настроение.

panorama_ot_Maliovica3_big

Винаги когато се запътя към конкретно място, което съм си избрал да снимам и срещна хората по пътя си, те се учудват по кое време отивам на там. Това важи особено за залез в планината. Когато аз се качвам да снимам, повечето хора си тръгват, неразбирайки че изпускат най – добрите моменти и преживявания. Когато слънцето се спуска към хоризонта и покрива всичко в карамелена премяна, когато угасне и последната светлина и почувстваш колко си малък и незначителен пред мощта на природата. Дори и човек да не е запален по фотография, не може да се нарече истински турист, ако не е станал свидетел на поне един изгрев или залез на някое специално място.

IMG_6635

Истината е, че без трудности, няма как да се направят хубави снимки. Затова се изисква планиране (по кое време на деня да отидем, в кой сезон, каква гледна точка ще е подходяща) и да не се страхувате от ходене. Понякога трябва да се отиде няколко пъти до определена дестинация, за да проучите терена и да хванете точния момент. Може да забравите, че на повечето места ще пристигнете с кола, ще слезете от нея и ще почнете на мига да правите шедьоври. Трябва да обходите терена, за да намерите най – добрата гледна точка и композиция. Аз често след като намеря такова място, опъвам статива, тествам настройките на експонацията и изчакват точния момент. Понякога това може да отнеме половин час и повече.

IMG_7307

Така че, ако мислите че ще отидете за първи път на някое красиво място по времето в което ходят всички туристи (т.е. по обяд) и ще направите веднага хубави снимки, помислете пак.

different_lighting_comparison

Коментирай

Не сте въвели всички задължителните полета!

Вашият коментар бе публикуван успешно!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Задължителните полета са маркирани с *

Лили Найденова | 28.11.2016 Отговори
Прекрасни снимки и много поучителна статия!
Георги | 01.09.2016 Отговори
Страхотна статия! Благодаря!
Павлин Терзиев | 12.01.2016 Отговори
Благодаря за поучителната статия! Остава да тествам вашите съвети! :)
Иво Ивов | 17.11.2015 Отговори
Чудесни снимки! И в тази връзка да попитам-с каква таочно камера и обектив са правени снимките? Особено последната-нощната снимка! Благодаря!
Неделчо Кадиев | 27.10.2014
Здравейте, Повечето снимки в статията са правени с фотоапарат Canon 60D и обектив Canon 17-40mm f/4L USM. Последната нощна снимка е правена с тази комбинация. Някои от другите снимки са с Canon 5D Mark II и отново с обектив 17-40mm.

Най-популярни:

Най-ново от събития:
Най-ново от конкурси: