5 съвета за впечатляващи снимки на нощното небе

Винаги когато вдигнем глава и погледнем към чистото нощно небе, красотата на звездите и нашата галактика ни омагьосват. Млечният път представлява спирална галактика с повече от  100 000 светлинни години диаметър и състояща се от над 200 милиарда звезди. Земята се намира далеч от центъра и от нашата гледна точка, видимата част от Млечния път изглежда като подобна на облак, светеща лента в небето.

Въпреки огромният брой звезди в галактиката, тези които виждаме с просто око са не повече от три или четири хиляди. Предполагам, че някои от вас винаги са се чудили как би могло да се изобрази това, което виждаме с очите си с помощта на фотоапарат. Сега в няколко стъпки ще ви покажем.

night-sky (2)

1. Може да снимате Млечния път по всяко време на годината, но най-добре през летните месеци и при безлунна нощ. Тогава небето е много по-тъмно и позволява на галактиката да изпъкне с по-добър контраст и дълбочина. При пълнолуние е почти невъзможно, но при частична луна отново се получава добър ефект, тъй като светлината от луната може да освети предния план и да създаде по-интересен пейзаж.

night-sky (4)

2. Трябва да се намирате колкото се може по-далеч от светлините на населено място. Светлинното замърсяване на града ще попречи на звездите да изпъкнат. Опитайте се да намерите добър преден план. Място където би станал страхотен пейзаж през деня, би допълнил прекрасно нощното небе.

night-sky (5)

3. Ще имате нужда също от стабилен статив, дистанционен спусък, както и от фотоапарат който се справя добре на висока чувствителност (ISO).

а) висока чувствителност ще ви е нужна тъй като скоростта на затвора не трябва да е по-голяма от 30 секунди, защото въртенето на Земята ще размаже звездите във формата на дъга. Т.е. колкото по-кратка експонация, толкова по-добре. Времето за продължителност на снимката без звездите да оставят следи зависи до голяма степен от фокусното разстояние на обектива. Колкото по-голямо е то (т.е. обектива има по-малък зрителен ъгъл), толкова по-кратки експонации се изискват и обратно.

б) високата чувствителност може до някъде да заместите със светлосилен обектив, с бленда 2.8 или по-голяма (например 14mm f/2.8, 24mm f/1.4 и др.). Традиционно тези обективи са на доста голяма цена, но от няколко години на пазара се появиха повече предложения на достъпна цена. Пример за това са обективите на марката Samyang. Оптически те почти по нищо не отстъпват на обективите на Canon, Nikon, Sony, Pentax. Mеханически са изпълнени на добро ниво, но са изцяло ръчнофокусни.

samyang-28

На снимката: Обектив Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS и Обектив Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

в) при натискане на спусъка на фотоапарата вие почти винаги предизвиквате някакво разклащане. Този проблем може да се реши с дистанционния спусък. С него вие не докосвате фотоапарата въобще. Ако пък се стремите звездите да оставят следи по цялото небе, тогава продължителността на експонация трябва да е много дълга (понякога часове). Повечето фотоапарати обаче са ограничени до 30 секунди, като време което можете да изберете от менюто, освен в режим Bulb. В този режим ви трябва или дистанционно, или трябва да държите спусъка на апарата натиснат през цялото време на експонацията. С помощта на дистанционния спусък, вие може да заключите спусъка на апарата колкото време е нужно и без опасност от разклащане.

triggers

На снимката: Дистанционен спусък Canon RS-60E3 / Дистанционен спусък Nikon MC-DC2 / Дистанционен спусък Phottix 8 Small

г) ако смятате да снимате дълго време, носете си резервни батерии (при по-дълги експонации или при студено време, зарядът им пада по-бързо), резервна карта памет и топли дрехи (нощем в планината става студено, дори и лятно време).

4. Снимайте в RAW формат, ако вашият фотоапарат разполага с такъв. За да изкарате най-доброто от снимките задължително ще трябва да ги обработите, дори и това да означава просто да увеличите контраста и наситеността на цветовете. RAW файловете имат много повече информация, която може да извадите наяве с обработката.

night-sky (1)

При снимане на дълги експонации, фотоапаратите обикновено разполагат със специален филтър за шумоподтискане наречен Long Exposure Noise Reduction (LENR). Когато е активирана тази опция, апарата за всяка експонация по-дълга от 1-2 секунди, прави втора снимка с равна продължителност, но без да отваря затвора (т.е. снимката става черна). Информацията от този кадър после използва при премахване на така наречените hot пиксели.

Те са различен цвят от останалите (обикновено са червени или сини) и се получават при загряване на матрицата при дълга експонация. Тъй като винаги се получават на едно и също място (определени пиксели имат по-голяма склонност да проявят този дефект), при включена опцията LENR, черният кадър се използва за да се извадят тези пиксели от оригиналната снимка. Накрая на картата памет се записва само един кадър.

Тази опция наистина върши работа и намаля шума, особено когато се снима във формат jpeg, но ако се снима в RAW, използването й става почти безсмислено, тъй като повечето конвертори засичат и премахват хот пикселите автоматично още при зареждане на файла. Освен това, когато снимате много дълги експонации (например 5-10 мин.), времето се удвоява и чакането да се запише снимката става мъчително. Когато се снима на висока чувствителност, изключете LENR,  тъй като шумът в кадъра ще се увеличи.

night-sky (3)

5. Друг способ за снимане на нощното небе е чрез екваториална монтировка. Чрез нея може да правите, колкото искате дълги снимки на звездите, тъй като тя е моторизирана и движението й следва въртенето на Земята (съществуват и много любителски монтировки, които не са моторизирани). Може дори да закачите фотоапарата към телескоп и да снимате някоя далечна звезда, галактика или мъглявина. Добра практика е при дълги експонации с монтировка вместо една снимка с продължителност 10 мин., да се направят 5 снимки по 2 мин., като по този начин термалният шум в снимката се намаля значително.

en_mounts_caty01317070271

Текст и материали:
Неделчо Кадиев

Допълнителни материали:
www.syopt.co.kr, www.phottix.com

Коментирай

Не сте въвели всички задължителните полета!

Вашият коментар бе публикуван успешно!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Задължителните полета са маркирани с *

Petar Petrov | 20.05.2017 Отговори
Много полезна информация! Благодаря!

Най-популярни:

Най-ново от събития:
Най-ново от конкурси:

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /noc/www/domains/photopavilion.com/www/blog/wp-includes/script-loader.php on line 2678