Fujifilm X70 е в България (първи впечатления)

Fuji-X70-Frist-Look (8)

 

Първи впечатления от пристигналия преди броени дни в България нов модел Fujifilm X70.

Публикуваме статия от личния блог на фотографа Любo Любенов.

 

Fujifilm X70 – Когато размерът има значение

От много време насам си мисля за X100 серията на Fuji, хем знам че е страхотна машина, хем не намирах достатъчно основания да си взема един, при наличието на обективи и тела от X серията. Отделно, 35мм еквивалент не ми е точно любимата дължина. С излизането на X-Pro2, Fuji тихомълком вкараха нещо съвсем ново и различно, под наименованието Fuji X70. Ще си призная, че засмукал информацията за X-Pro2, не му обърнах особено внимание, докато случайно не ми попадна ревюто на Jonas Rask. Разгледах още един тон информация и снимки, и прибавено към факта че палачинката XF18mmF2 R много ми липсва, в крайна сметка реших да взема бебето родено от X100T и X-T10, наречено Fujifilm X70. В настоящата статия, нямам за цел да правя ревю на продукта, а да споделя личните си наблюдения.

 

Защо?

След 10 години снимане, имам огромен проблем с разнасянето на апарати. Искам да имам апарат навсякъде, където ходя, но същевременно не ми се разнася дори малкия като размер XT-10 със закачен на него XF35mmF1.4 R. През делничните дни, нямам особено много време за разходки, но ми липсва това да видя нещо и да разполагам само с камерата на телефона. Прочетох надълго и нашироко за спецификациите и най-вече за размера на апарата и наистина, ненормалните компактни размери направо ме заплениха.

Fuji-X70-Frist-Look (7)

Fujifilm X70, f/2.8, 1/450, ISO200. Снимка: Люб0 Любенов.

За да видите изображението в голям размер натиснете с десен бутон на мишката->отвори в нов таб. 

 


Първи впечатления

Благодарение на ФотоПавилион успях да се сдобия с един от първите X70 внесени в България. Още същата вечер направих няколко тестови кадъра в сумрачна София и въпреки, че знам точно какво може X-Trans сензора, подходих с недоверие към блендата от 2.8. Обичам да съм независим от светлинни условия и по тази причина апарат, който не може да снима добре в тъмно, нямаше да ми върши особена работа. За близо две седмици снимане не съм изпитвал никакъв проблем, а напротив - апаратът се справя при всякакви условия, а това че обективът е широк ми дава предимство в ниските скорости.

Свикването с апарата отнема време, най-вече поради липсата на визьор. За някои това ще е тотален стоп за покупката, за други като мен си е въпрос на свикване, не страдам от скрупули. Fuji са се справили страхотно с първия touch дисплей на апарат от X серията. Първоначано използвах само познатите бутони за навигация, но постепенно преминах изцяло на варианта touch focus за избор на фокусна точка. Touch to shoot за мен не работи достатъчно добре, защото не се вижда какво е на фокус – апарата префокусира на точката, която е избрана и снима тогава – това струва и непоносим лаг, а резултатът винаги е съмнителен. Тази функция става единствено за инкогнито бутон, т.к. никой не може да предположи, че се снима с touch.

Fuji-X70-Frist-Look (4)

Fujifilm X70, f/2.8, 1/40, ISO3200. Снимка: Любo Любенов.

За да видите изображението в голям размер натиснете с десен бутон на мишката->отвори в нов таб. 

 

От няколко месеца открих удоволствието от снимане в JPG симулациите на Fuji, които са уникални и бързо настроих двете си любими симулации Classic Chrome и B&W Green Filter, малко е разочароващо, че Fuji не са включили новата Acros симулация от X-Pro2, но това вероятно ще се случи в друго поколение X70.

Новият 18.5mm обектив е страхотен във всяко едно отношение, а размерите му са напълно миниатюрни. fujifilm-x.com имат страхотна статия по въпроса за този обектив, както и визуално сравнение с размерите на XF18 (Spoiler: Палачинката XF18 изглежда с гигантски размери).За мен допълнителният визьор, който може да се поръча отделно е пълна загуба на средства и в крайна сметка загуба от компактните размери.

Снимането с апарата е истинско удоволствие, защото никой не го приема насериозно и дори не знае, че се снима в момента. Извадете DSLR или дори телефон и веднага хората които снимате, ще си сложат маска, извадете малко компактно “point and shoot” апаратче и никой няма да ви обърне внимание. Това е и тайната на x70 - зад несериозните размери се крие истински пълноправен представител на Х серията.

Fuji-X70-Frist-Look (6)

Fujifilm X70, f/2.8, 1/1000, ISO200. Снимка: Любo Любенов.

За да видите изображението в голям размер натиснете с десен бутон на мишката->отвори в нов таб. 

 

По-долу споделям плюсовете и минусите, важни за мен.

Плюсове:

+ Страхотен нов 18.5мм обектив

+ Размер, размер, размер – Fujifilm X70 може спокойно да се носи в джоба

+ X-Trans APS-C сензор

+ Въртящ се Touch дисплей

+ Дълъг живот на батерията

+ Страхотен дизайн

Fuji-X70-Frist-Look (9)

Fujifilm X70, f/2.8, 1/2000, ISO200. Снимка: Любo Любенов.

За да видите изображението в голям размер натиснете с десен бутон на мишката->отвори в нов таб. 

 

Минуси:

– Touch to Shoot не е използваем, поради факта че не може да се потвърди фокус, преди да се направи снимката.

– Въпреки, че се свиква с липсата на OVF/EVF, положението при силно слънце е затрудняващо, защото не може да се види добре какво точно става на екрана, особено ако е завъртян нагоре

– Настройките за Shadow, Highlights, Color имат само 2 степени +-, докато стандартно в другите познати ми X-тела има възможност за смяна с до 3 степени

– Ако бяха направили апарата WR(устойчив на атмосферни влияния и прах) – сделката щеше да е още по-добра

– Цената за сега е висока

 

Текст и снимки: Любo Любенов

Коментирай

Не сте въвели всички задължителните полета!

Вашият коментар бе публикуван успешно!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Задължителните полета са маркирани с *

Най-популярни:

Най-ново от събития:
Най-ново от конкурси: